Het belang van een inspectie

Inhoud van een inspectierapport

In de meeste gevallen begint het inspectierapport met een korte inleiding over het bedrijf waar de inspectie plaatsvind. Onder andere welke activiteiten er plaatsvinden, hoe lang de onderneming al bestaat en of er spraken is van ploegendienst komen aan bod. Daarna worden verschillende onderwerpen besproken en beoordeeld. Denk aan orde netheid, aanwezigheid alarm (brand/inbraak), bluswater voorzieningen, afstand tot de brandweer, procesbeschrijvingen en daarbij eventuele gevaren (brandgevaarlijke werkzaamheden). Aan het einde van een rapport staan preventie-eisen en preventie-adviezen opgenomen. Eisen dienen uitgevoerd te worden binnen het gestelde termijn (meestal ergens tussen de 1 en 6 maanden, afhankelijk van wat er moet gebeuren).

Adviezen worden wel sterk aangeraden om te overwegen maar zijn niet verplicht.

Wat houd een inspectie in?

 

Aanvang van een verzekering

Een veelvoorkomend moment van een technische inspectie door of namens verzekeraar is bij de aanvang van een verzekering. Wanneer de verzekeraar een offerte heeft uitgebracht voor je bedrijfspand kan er als voorbehoud zijn opgenomen dat de verzekeraar vooraf of binnen een bepaald termijn na ingang van de verzekering een inspectie wenst (te laten) uitvoeren. Middels deze inspectie wenst een verzekeraar een beter beeld te krijgen van het risico. Zaken als isolatie, orde en netheid,  aanwezigheid van elektra en de keuringen hiervan, brand en inbraakpreventie, bedrijfsprocessen en zaken als buitenopslag. Deze zaken worden beschreven in een inspectierapport. Eventuele belangrijke zaken kunnen worden opgenomen onder het kopje “preventiemaatregelen- en eisen”. De eisen dienen binnen de gestelde termijn(en) te worden uitgevoerd. Maatregelen hebben vaak een A codering wat staat voor advies. Het is dan niet verplicht deze zaken uit te voeren maar wordt wel aangeraden.

Acceptatiebeleid bij verzekeraar

Het management bij een verzekeraar kan besluiten bepaalde bedrijfsactiviteiten niet meer te verzekeren of alleen te verzekeren wanneer deze beter is dan gemiddeld (denk aan preventiemaatregelen, orde en netheid). Wanneer een verzekeraar een bepaald risico maar beperkt mag verzekeren wordt er doorgaans dus een inspectie uitgeschreven om te beoordelen of het risico nog verzekerd mag worden.

Wijziging van het risico bij relatie

Een tweede situatie waarbij een inspectie aan bod komt is wanneer het risico wijzigt voor verzekeraar. Dit kan zijn wanneer je andere werkzaamheden gaat uitvoeren in het bedrijfspand (naast groothandel ook productie of een stukje afwerking). Ook wanneer je snel groeit als onderneming kan dit voor de verzekeraar reden zijn om een inspectie uit te schrijven.

Herinspectie

Als laatste komt herinspectie voor. Dit kan om twee redenen zijn. In de meeste gevallen gebeurt dit na 1 of 2 jaar als er in het rapport een aantal preventie-eisen zijn opgenomen welke verzekeraar weer door een inspecteur wilt laten beoordelen. Denk aan orde en netheid.  Een andere reden kan zijn dat het oude rapport al gedateerd is (5 jaar of ouder ) en graag een rapport wenst op de actuele situatie.

De waarde van een inspectie rapport

Ook wanneer een inspectie niet gevraagd wordt kan een inspectierapport waardevol zijn. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn zelf te overwegen een inspectie te laten plaatsvinden. Onze experts kunnen je hierbij adviseren. Een goed inspectierapport of een inspectierapport met daarbij aangeleverd de bevestiging dat de eisen zijn uitgevoerd kan bijdragen aan een goede premie. Een verzekeraar zal zonder rapport een metaalbewerker inschalen op een gemiddeld niveau. Met een goed rapport kan de premie lager uitvallen waardoor je dus premie bespaard. Daarnaast helpt een inspectierapport wellicht zaken belicht te krijgen waar je zelf nog niet aan hebt gedacht.

Kosten van een inspectierapport

Wanneer een verzekeraar een inspectie wenst zijn de eventuele kosten van de inspectie zoals het inhuren van een inspectiebureau wanneer er geen eigen Risk Engineer beschikbaar of aanwezig is voor rekening van de verzekeraar.

Wanneer je zelf graag een inspectie wilt laten uitvoeren lopen de kosten flink uiteen.

De prijzen tussen de verschillende inspectiebureaus verschillen en de prijs hangt ook af van de duur vna de inspectie, grote van het bedrijf en welke zaken er allemaal opgenomen dienen te worden bij de inspectie. Doorgaans ligt de prijs ergens tussen de € 250,00 en € 2.500.-

Onze experts helpen je graag op weg om je hierin te adviseren.

Aanbevelingen en preventie-eisen.

Als eerder hierboven besproken komt er aan het eind van de rapportage een lijst met aanbevelingen en preventie-eisen. Alle aanbevelingen zijn niet verplicht. Toch wordt wel vaak aangeraden deze zaken te overwegen. Eventueel in het meerjaren plan van de onderneming. Alle eisen dienen uitgevoerd te worden binnen de gestelde termijnen. Hoe kort het termijn is hangt van 2 zaken af.

1: Hoe belangrijk is de eis ten opzichte van het risico?

Een eis met betrekking tot het volgen van een cursus voor de leiding gevende heeft minder spoed dan een oplossing zoeken voor de pallets die buiten opgeslagen liggen tegen het pand aan.

2: Hoeveel tijd neemt een eis in beslag?

Het vervangen van kapotte TL buizen is sneller te realiseren dan bepaalde keuringen van apparaten. Een inspecteur houdt hier rekening mee in de opname van de gestelde termijnen.

Heb je vragen over onze service?

De meest voorkomende vragen aan onze helpdesk beantwoorden we op de website. Staat jouw vraag er niet bij of heb je een specifieke wens? Bel ons dan of stuur een bericht. We gaan je dan zo snel mogelijk helpen!

Laat hier je gegevens achter

Wist je dat je bij 123bedrijfspandverzekering ook heel gemakkelijk telefonisch een verzekering kunt afsluiten? Je krijgt vrijblijvend advies van onze experts en zij kunnen direct jouw bedrijfspandverzekering aaanvragen. Je kunt ze elke werkdag bellen tussen 9 en 17 uur op 088-7303636.