Isolatie:
Het isolatiemateriaal kan ook van invloed zijn op de premie. Met isolatiemateriaal wordt zowel het gebruikte materiaal in de muren bedoelt als in de daken.
Globaal worden de isolatiematerialen als volgt beoordeeld
EPS --
PUR -
PIR +
WOL (steenwol of glaswol) ++
-- Veelal de goedkoopste oplossing. Helaas niet een goede oplossing op het gebied van brandveiligheid. Dit komt omdat het grootste gedeelte uit lucht
bestaat. Daarnaast is de isoleerde werking ook aan de lage kant. Verzekeraars zien dit dus liever niet.
- Op het gebied van warmte isolatie en geluid demping scoort PUR goed. Het aantal chloriden is hoger dan bij PIR. Chloriden kunnen na loop van tijd metaal aantasten. Dit is natuurlijk niet wenselijk. PUR wordt positiever beoordeeld dan EPS.
+ Beste alternatief voor glas of steenwol. Isolatiewaarde (warmte en geluid) is ook hier erg hoog. Brandwerend scoort het beter dan EPS en PUR maar wel slechter dan glas en steenwol. PIR wordt ook wel gezien als de doorontwikkelde versie van PUR. De waarde aan chloriden is ook een stuk lager dan bij PUR. Dit isolatie type is acceptabel voor verzekeraars.
++ Wordt gezien als (zeer) gunstig. De brandwerende eigenschappen zijn heel goed (brand niet snel bij blootstelling aan hitte). Daarnaast ook zeer geluiddempend. Ook de isolatiewaarde is erg hoog. Dit isolatiemateriaal heeft bij de meeste verzekeraars de voorkeur.
Belendingen:
De verzekeraar kijkt ook naar de belendingen. Hiermee worden de gebouwen bedoelt binnen een bepaalde afstand van je bedrijfspand. Het gaat dan zowel om de bouwaard van de belendingen als de bestemmingen hiervan. De reden dat de verzekeraar dit belangrijk vindt is om het risico van overslaan van een brand in te schatten. Een groot productiebedrijf vormt een groter risico dan een groot kantoorpand.